Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Кога се декларират доходите от продажба на недвижим имот?

Кога се декларират доходите от продажба на недвижим имот?

  Доходите от продажба на имот следва да бъдат декларирани, както и всички останали, установени от закона, независимо дали това е жилище, офис, търговски обект, гараж или друг вид.

  Научете важна информация по темата от екипа на xnvd.bg, които споделят кога се декларират тези доходи, къде и в кои случаи данъкът не е дължим.

  Особености относно декларирането

  Според Закона за данъците върху доходите на физически лица с абревиатура ЗДДФЛ и Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при наличие на реализиран доход от покупко-продажба на имот той трябва да бъде реализиран.

  Кога се декларира?

  Прието е размерът на полученото възнаграждение да се впише в годишната данъчна декларация. Тук трябва да се включи всичко придобито по сделката, включително и нещата, които се различават от финансови средства.

  Изискването е той да бъде внесен към НАП в срок от 10 януари до 30 април. Това се извършва в следващата година от реализирането на тези средства.

  продажба на недвижими имоти

  Как се внасят?

  Внасянето му се осъществява чрез подаване на годишна данъчна декларация към НАП, като тук трябва да се запознаете с някои особености. При електронно подаване може да се възползвате от отстъпка от сумата в размер на 5 %, като за целта трябва да отговаряте на някои условия – да извършите процедурата електронно до 31 март на следващата година и да нямате принудително изпълнение на публични задължения.

  Най-лесният начин за подаване на декларацията е по електронен път чрез персонален идентификационен код, предоставен и издаден специално за вас след подаване на заявление в НАП.

  Може да осъществите това задължение и в офис на НАП според териториалното разпределение и в пощенска станция.

  В кои случаи не трябва да декларирате доходите от продажба на недвижимо имущество?

  Има случаи, в които не е необходимо облагането на данък от страна на продавачите. Това са:

  1. За сделка, при която времето между покупката и продажбата е по-голямо от 3 години, не се дължи данък. Тук е необходимо собствеността на продавача да бъде доказана през това време, а имотът да бъде със статут на жилище.
  2. При продажба на селскостопански и горски имот, при което времето между покупката и прехвърлянето на собствеността е по-голямо от 5 години.
  3. При смяна на собствеността на имот, който е придобит чрез наследство, реституционен акт или завет.

  Това са случаите, в които облагането с данък не е необходимо. Запознайте се със законовите разпоредби, за да сте сигурни, че сте изрядни през закона при реализиране на такъв тип сделки.

  Join the conversation

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *