Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Как да се защитим от финансови измами: Практически съвети

Как да се защитим от финансови измами: Практически съвети

  В наши дни измамите са широко разпространени, като според Федералната търговска комисия миналата година престъпниците са откраднали от американците 8,8 милиарда долара.

  Възможно е възможността за измама, която да компрометира финансовите ви сметки, да ви притеснява, но има много начини да се защитите. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да намалите риска.

  1. Прегледайте сметките си. Редовно проверявайте сметките си за кредитни карти и банкови сметки, за да се уверите, че няма неоторизирани такси. За да можете бързо да откривате измамни такси, следете ежедневно сметките си за онлайн или мобилно банкиране.
  2. Променете паролите на акаунтите си. Често сменяйте паролите на чувствителните си акаунти и се уверете, че не използвате една и съща парола за няколко акаунта.
  3. Използвайте онлайн транзакциите с повишено внимание. Когато пазарувате онлайн, винаги се уверявайте, че използвате сигурна интернет връзка, и избягвайте да използвате обществен Wi-Fi.
  4. Потвърдете цялата финансова комуникация. Внимавайте за често срещани измами, като например фишинг – процес, при който измамници изпращат имейли, представяйки се за банка, и ви молят да актуализирате или потвърдите информацията за сметката си. Винаги се свързвайте директно с банката си, за да сте сигурни, че информацията за сметката ви няма да попадне в чужди ръце. Освен това не забравяйте, че данъчната служба никога няма да инициира контакт с вас чрез имейл, текст или социална медия, за да поиска лична или финансова информация.
  5. Проверете кредитните си доклади. Поне веднъж годишно проверявайте кредитните си отчети от Equifax, Experian и TransUnion, за да се уверите, че цялата ви информация е актуална и всички ваши сметки са точни. Можете да получите достъп до безплатния си отчет всяка година от AnnualCreditReport.com, но бъдете предпазливи по отношение на подобни сайтове, които могат да изискват ненужни такси.
  6. Наблюдавайте кредита си. Може също така да се абонирате за услуга за кредитен мониторинг, която незабавно ви предупреждава за всяка дейност, свързана с вашата кредитна история и сметки. Това може да бъде полезно при откриване на подозрителни запитвания или кражба на самоличност.
  7. Правилно изхвърляне на документи. Ако изхвърляте стари банкови извлечения или други документи с чувствителна информация, като например номера на сметки, номера на социални осигуровки, лични идентификационни номера и т.н., уверете се, че сте унищожили всичко преди да го изхвърлите.

  Но има начини да се предпазите, включително да следите най-новите схеми и да следвате съветите, изброени по-долу.

  Внимавайте за източване на кредитни карти

  Смята се, че скимирането на карти, при което престъпникът поставя четец за кредитни карти върху легитимния четец в магазин или бензиностанция, причинява загуби за до 1 милиард долара годишно. Когато плащате на бензиностанция или на друго място за продажба, огледайте устройството за разхлабени/счупени/надраскани механизми, за да се уверите, че някой не го е подправил. Ако не сте сигурни, уведомете касиера и платете по алтернативен метод.

  Следете кредитния си доклад

  Следете за необичайни действия; ако забележите такива, незабавно съобщете за тях на съответната финансова институция.

  След това замразете кредитния си доклад. Това ще попречи на измамниците да откриват нови кредитни карти или да правят големи покупки от ваше име. Можете да го „размразите“, когато е необходимо за законни транзакции. 

  Защитете портфейла си

  Премахнете картите и информацията, които не е необходимо да носите със себе си. Направете копия на останалите карти (отпред и отзад) и ги съхранявайте на сигурно място.

  Често проверявайте портфейла и чантата си. Извадете всички ненужни предмети, които се събират и могат да компрометират личната ви информация при загуба или чието заменяне би било трудно.

  Защитете финансовите си сметки

  Създайте онлайн акаунти във всяка от финансовите си институции. Измислете уникална парола за всяка от тях.

  След това придобийте навика да преглеждате списъците с транзакции на седмична или двуседмична база. Уверете се, че можете да осчетоводите всяка транзакция в списъка. Забелязвате ли нещо странно или неправилно? Незабавно го докладвайте.

  Защитете своя смартфон

  Ако имате по-нов модел, включете биометричната идентификация (разпознаване на пръстови отпечатъци или лице); това ще помогне на крадеца да не влезе в телефона ви.

  Изпращане на повиквания от непознати номера към гласова поща (можете да активирате тази функция в настройките на телефона). Уверете се, че гласовата ви поща е настроена и не е пълна, за да можете да получавате легитимни съобщения.

  Измамниците изпращат много повече фалшиви съобщения, като често се представят за компании, с които обичайно работите. Никога не отговаряйте на непоискан бизнес текст; ако смятате, че той може да е валиден, обадете се на организацията или отидете в интернет.

  Защитете имейл акаунтите си

  Активно обозначавайте нежеланите имейли, които се появяват в пощенската ви кутия, като спам, така че бъдещите имейли от този сайт да бъдат блокирани.

  Не отваряйте прикачени файлове в имейли от фирми или хора, на които нямате пълно доверие. Зловредният софтуер често се разпространява чрез прикачени файлове към имейли.

  Join the conversation

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *