Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Финансови пазари в криза: Как да реагираме като инвеститори?

Финансови пазари в криза: Как да реагираме като инвеститори?

  Финансовата криза от 2008 г. и Голямата рецесия, която последва, са все още свежи в спомените на много инвеститори. Хората видяха, че техните портфейли губят 30% или повече от стойността си, а по-възрастните работници видяха как техните планове 401(k) и IRA спадат до нива, които застрашават техните пенсионни планове. 

  Вместо да действат рационално по време на тежки мечи пазари, много хора са склонни да реагират прекалено и влоши нещата. Въпреки това, докато много хора изпаднаха в паника или бяха принудени да продадат активите си на ниски цени, малка група търпеливи, методични инвеститори видяха срива на фондовия пазар като възможност.

  Инвестирането в криза без съмнение е рисковано, тъй като графикът и обхватът на възстановяването са в най-добрия случай несигурни. Двойните рецесии са реална възможност и опитът да се избере дъното е до голяма степен въпрос на късмет. И все пак тези инвеститори, които могат да инвестират в криза, без да се поддават на ирационален страх и безпокойство, могат да пожънат огромна възвръщаемост по време на възстановяване.

  Как кризите влияят на инвеститорите

  Инвеститорите обикновено не се държат, както е предвидено от традиционната финансова теория, в която всеки индивид действа рационално, за да увеличи максимално полезността. Вместо това хората често се държат нерационално и оставят емоциите да им пречат, особено когато икономиката е в хаос. Нововъзникващото поле на поведенческите финанси се опитва да опише как хората действително се държат спрямо това, което финансовата теория прогнозира, че трябва.

  Поведенческите финанси показват, че хората вместо да са склонни към риск, всъщност са по-склонни към загуби. Това означава, че хората чувстват емоционалната болка от загуба много повече от удоволствието, получено от еднаква по размер печалба. Освен това нежеланието за загуба описва склонността на хората да продават печелившите твърде рано и да задържат загубите твърде дълго.

  Тези емоционални пристрастия могат да продължат дори след като е започнало възстановяването. Инвеститорите може да се съмняват в пускането на капитал на пазара. Например през 2022 г., след кратката рецесия, предизвикана от Covid-19, BlackRock анкетира 1000 инвеститори и установи, че 45% от интервюираните милениали са добавили повече експозиция към акции през годината, като 49% очакват да добавят повече в рамките на шест месеца след проучването.

  Възползвайте се от кризата

  Докато повечето инвеститори са в паника, тъй като цените на активите рязко падат, тези със хладна глава могат да видят произтичащите ниски цени като възможност за покупка. Купуването на активи от тези неспокойни хора, водени от страх, е като да ги купувате на разпродажба. Често страхът кара цените на активите доста под техните фундаментални или присъщи стойности, възнаграждавайки търпеливите инвеститори, които позволяват на цените да се върнат към очакваните нива. Печалбата от инвестиране по време на криза изисква дисциплина, търпение и, разбира се, достатъчно богатство в налични ликвидни активи за извършване на опортюнистични покупки.

  Когато се случи бедствие, инвеститорите се страхуват от най-лошото и акциите се наказват съответно. Но исторически погледнато, когато прахта се изчисти, оптимизмът се връща и цените се връщат там, където са били. Пазарите отново реагираха на фундаментални сигнали, а не на възприемани сътресения. Признавайки факта, че пазарите са склонни да реагират прекалено, умният инвеститор може да закупи акции и други активи на изгодни цени.

  Къде да инвестираме по време на криза?

  Добра стратегия е да се оценят основите на инвестицията, като например анализ на финансовите отчети и бизнес моделите на компанията. Това ви позволява да научите за миналото му представяне и какво планира да направи, за да оцелее в кризата.

  Join the conversation

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *